Om de 5 minuten belandt er een 65-plusser bij de Eerste Hulp vanwege een valongeval. De meeste van deze ongevallen vinden in of rondom het huis plaats. Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zal valpreventie ouderen een steeds belangrijkere rol gaan spelen.
Vallen op hogere leeftijd kan grote gevolgen hebben en tot ernstig letsel leiden. Natuurlijk willen we dit zo veel mogelijk voorkomen. Hieronder sommen wij enkele tips voor u op betreft valpreventie ouderen!
Tips valpreventie ouderen
Blijf actief
Voor senioren is het belangrijk goed ik beweging te blijven. Ouderen hebben vaak een tekort aan vitamine D, terwijl een dagelijkse wandeling vaak al genoeg is. Hiermee onderhoudt u uw reflexen, spierkracht en coördinatie.
Wanneer ouderen regelmatig bewegen, verhoogt dit ook het slaapgemak. Dit vermindert weer de kans op een valpartij en is een goede tip bij valpreventie ouderen.
Het kan voorkomen dat ouderen juist bang zijn om te vallen, wanneer zij alleen op pad gaan. Een GPS horloge ouderen is dan dé perfecte oplossing.
De LifeWatcher Active is hier speciaal voor ontworpen. Dit horloge wordt gekoppeld aan de LifeWatcher app. Op deze app is de locatie van de drager 24/7 te volgen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kan de drager van het horloge 3 seconde op de noodknop drukken. Er ontstaat dan een directe spreek-luister verbinding met een de vooraf ingestelde noodhulp (of alarmcentrale).
Check uw medicijnen
Senioren slikken vaak een heel handje vol aan verschillende medicijnen. Een veel voorkomende bijwerking van medicijnen is duizeligheid. Ook kan het zijn dat de medicijnen de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen beïnvloeden.
Als mensen ouder worden, worden ze steeds gevoeliger voor deze bijwerkingen. De kans op vallen wordt dus steeds groter.
Belangrijk bij valpreventie ouderen is om altijd goed de bijsluiter van de medicijnen te lezen en indien nodig de huisarts raadplegen. De huisarts kan dan eventueel de medicijnen of de hoeveelheid medicijnen aanpassen.
Oogarts
Bij het ouder worden gaan de ogen vaak achteruit. Belemmering van het zicht verhoogt de kans op vallen. Een bezoekje aan de oogarts is bij valpreventie ouderen geen overbodige luxe.
Het kan zijn dat u een nieuwe bril nodig heeft, maar ook een staaroperatie is veelvoorkomend. Soms zijn er visuele aanpassingen nodig, zoals voldoende licht of contrasterend kleurgebruik.
Valrisicotest en valanalyse
Verder is het voor ouderen mogelijk om een valrisicotest te doen. De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een test om te bepalen of een oudere een hoog valrisico heeft.
Uit de valanalyse komen oorzaken van een eventueel verhoogd valrisico. Denk hierbij aan slecht zien, angst om te vallen of evenwichtsproblemen.
Wat hieruit volgt is een advies op maat om het valrisico te verkleinen, bijvoorbeeld het aanpassen van de medicatie, het verbeteren van het gezichtsvermogen, het aanpassen van de woning of een trainingsprogramma. Belangrijke onderdelen bij valpreventie ouderen.
10 tips om valpartijen te voorkomen
Met hulp van ergotherapeuten hebben we 10 tips samengesteld om vallen te voorkomen. Het zijn 10 hele praktische, makkelijk uitvoerbare tips voor thuis en om het huis. Zo voorkomt u dat u struikelt, valt of de weg krijt raakt. Een alarmknop om uw pols is in zulke gevallen sowieso een fijn ding om te hebben.
Wat als het mis gaat?
Een ongeluk zit in een klein hoekje en er is dus een mogelijkheid dat het toch misgaat. LifeWatcher biedt verschillende opties aan, om in deze gevallen hulp in te schakelen. Denk hierbij aan een alarm horloge, een alarmknop en een sleutelkluis.
Vaker dan eens komt het voor dat ouderen dagenlang in huis liggen voordat ze hulp krijgen. Met deze persoonlijk alarm is dit gelukkig niet meer nodig. Met één druk op de knop is gepaste hulp onderweg.
Met de alarmknop ontvangt u zelfs bericht wanneer de drager van de knop valt. Dit is mogelijk doormiddel van valdetectie.