Onze LifeWatcher SOS Button Pro is uitgerust met een valsensor. Maar wat is dat nou eigenlijk? De valsensor, ook wel valalarm of valdetectie genoemd, zorgt ervoor dat de alarmknop belt naar de contactpersonen wanneer er een heftige (val)beweging wordt gemaakt. In onze SOS-Button zit een drukmeter. Wanneer de drager valt, wordt er een hoogteverandering en de snelheid gemeten. Wanneer beide (te) hoog zijn, betekent dit dat de drager gevallen is. Na twee seconde belt de button naar de eerste contactpersoon in de lijst. Mocht deze niet opnemen, dan belt hij de volgende. Net zo lang tot er contact is gemaakt en er hulp gestuurd kan worden.
Gesproken melding bij alarm
Wanneer de button gaat bellen, geeft het eerst een gesproken melding. Ook geeft het de melding dat het alarm nog geannuleerd kan worden. Handig voor als het alarm af gaat, maar er toch geen hulp nodig is. Gelukkig is zorgen maken om overbodige meldingen niet nodig, de button reageert alleen op heftige valbewegingen.
Of de persoon nu in huis of ergens onderweg gevallen is, de bijbehorende app geeft altijd de exacte locatie aan. Zo kan er snel en efficiënt hulp geboden worden.
Spatwaterdicht
In de badkamer is een val snel gemaakt. De vloer is glad en de rollator of stok is niet altijd bij de hand. Gelukkig is de SOS Button spatwaterdicht. Dat betekent dat het toestel ook om mag blijven tijdens het douchen.
De button kan naar wens zowel om de nek gedragen worden als met een clip aan de broek of een bandje om de pols.
Verdwalen
Een extra functionaliteit van de SOS-Button Pro is het instellen van veilige zones. Wanneer verdwalen een risico is, kan er in de app een veilige zone worden ingesteld. Dat betekent dat wanneer de drager de veilige zone verlaat, de contactpersonen een melding krijgen. Een veilig idee.
Valpartijen
Valpartijen bij senioren zijn een groot probleem in Nederland. Jaarlijks worden meer dan 100.000 65-plussers behandeld op de spoedeisende hulp na een val. En maar liefst 25% van deze vallen leidt tot ernstig letsel. Een alarmknop met valdetectie en een nauwkeurig GPS-systeem behoedt iemand niet voor een val, maar zorgt er wel dat er snel hulp kan worden geboden. Zo vormt de SOS-button een extra laag bescherming voor mensen met een verhoogd risico op vallen. En natuurlijk een stukje gemoedsrust bij hun mantelzorgers.