Wet Zorg en Dwang kostte zorginstellingen hoofdbrekens
Het dragen van een alarmhorloge of een SOS button wordt steeds populairder. Ouderen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen, maar ook heel actieve ouderen dragen steeds vaker een persoonsalarm. Ook zorginstellingen zetten steeds vaker de producten van LifeWatcher in om de veiligheid van hun cliënten en personeel te vergroten.
Wet Zorg en Dwang
Marcel Vlug, Algemeen Directeur van LifeWatcher, kent de problemen die ontstonden na de invoering van de Wet Zorg en Dwang (WZD) in 2020. "Bij zorginstellingen ontstond er een grote behoefte om cliënten ook buiten de instelling te kunnen lokaliseren en te helpen. De wet zorg en dwang is ontworpen om ervoor te zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen niet onnodig worden beperkt in hun vrijheid. In de praktijk betekent dit dat cliënten in een zorginstelling vrij in en uit mogen lopen, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dit te verbieden. Maar wat als er iets buiten het terrein van de instelling gebeurt? Wat als iemand verdwaalt? Het kostte de zorginstellingen heel wat hoofdbrekens om dit in goede banen te leiden. Ons SOS-horloge bood de oplossing.
GPS-systeem
Inmiddels wordt in de zorginstellingen nu al een aantal jaren gebruikgemaakt van onze horloges en/of buttons. Sommige cliënten dragen alleen persoonsalarmering wanneer ze naar buiten gaan en gebruiken dan vaak de losse button. Deze kan om de nek gehangen worden of aan de broek worden gegespt. Ook kan deze eenvoudig voor meerdere cliënten worden gebruikt. Andere cliënten vinden het prettiger om een horloge te dragen. Voor zowel de button als de horloges geldt dat ze zijn uitgerust met een nauwkeurig GPS-systeem. De verzorgers kunnen via de handige app de cliënten te allen tijde volgen en contact met hen opnemen. De cliënt zelf kan ook op ieder moment om hulp vragen. Bij het indrukken van de noodknop wordt automatisch een spreek/luisterverbinding opgestart. Eenvoudiger kan het niet!
WDTM certificering
“Er is strenge regelgeving omtrent privacy en databescherming", weet Vlug. “Als één van de weinigen zijn we WDTM-gecertificeerd. Dit betekent dat wij voldoen aan alle normen afgeleid van de NEN 7510 ISO9001 en ISO2701 met betrekking tot informatiebeveiliging.
Zorgverleners niet extra belast
Daarnaast werken zorginstellingen graag met LifeWatcher omdat in onze portal een onderscheid gemaakt kan worden tussen de teams van zorgverleners en de ICT-afdeling. Een ICT-medewerker heeft bijvoorbeeld zicht op alle aangesloten horloges, telefoons en abonnementen, terwijl een zorgverlener via de app alleen zicht heeft op haar cliënten. Zo worden de zorgprofessionals niet extra belast met overbodige informatie.
Bespaart papierwerk
Een heel praktisch voordeel, wij versturen een factuur per kwartaal of per jaar voor alle abonnementen en opwaarderingen. Dit bespaart veel papierwerk. De zorg heeft het immers al druk genoeg.”
Trots
De ontwikkelingen staan niet stil, aldus Vlug. "Ons team is altijd aan het verbeteren en optimaliseren. Beeldbellen zit er aan te komen en we zijn constant in contact met onze klanten om samen tot het beste product te komen. Het is niet voor niets dat we grote zorgorganisaties zoals 's Heerenloo, SWZ, Livio, Innoforte, Kloek, Interaktcontour en Amarant tot onze klanten kunnen rekenen."